PATRIKS SOUL FUNK SPECIAL
A site dedicated to the awesome soulfunk music from 1979 to 1986


Copyright Philips Electronics N.V

 

Provlyssna på gamla sändningar från SBC från ca 1980! (128 Kbps Mp3-format)

Dessa inspelningar har gjorts av PSFS ca 1989 med ett Teac kassettdäck och TDK AD 90 band. Extrakten sändes i ett minnesprogram som länge gick som slinga på Stockholmssändaren 2 (95.3 MHz) när inga andra program sändes. Göran Lindemark var en av de ansvariga utgivarna.

 

Provlyssna på gamla sändningar från Disco 91! (128 Kbps Mp3-format)

Dessa inspelningar har gjorts av PSFS nämnda år med en enkel JVC kassettradio och Maxell UD 90 band.

Discolistan

Discolistan bestod av trettio låtar som presenterade varje söndag kl 14:30 på Disco 91. Så här såg discolistans fem bästa låtar ut i december 1983.

1. NV - It's alright
2. The rock steady crew - Hey you
3. Secret service - Do it
4. Three million - I've been robbed
5. Gazebo - Lunatic


 



Förlagan till FMAK
sände som pirater!

 

 
Radiohistoria Piratradio Närradio

Närradio

Denna artikel ger dels en kort närradiohistorik men framför allt en introduktion till ett antal framstående musikstationer i Stockholm som sände den senaste soul, funk och discomusiken från sent 70-tal till mitten av 80-talet!

Närradion startade 1979 på flera orter i Sverige efter ett riksdagsbeslut. I Stockholm uppstod två frekvenser, 88 MHz i Stockholms city och Järvasändaren väster om staden på 91.1 MHz.

En av de starkaste företrädarna var fp-politikern Wikström som dock först efter mycken övertalning till slut insåg behovet av att släppa på monopolet och ge kyrko- och föreningslivet en chans att sända radio.

I början var just kyrkorna tillsammans med vissa minoritet de som hördes mest i etern men mycket snart skulle musiken flöda ut i radion! Vem som helst kunde dock inte dra igång en häftig discostation bara för att spela musik. Man måste först tillhöra en förening, ansöka om sändningstillstånd, betala för tid i studio och till STIM m.m. innan man överhuvud kom ut i etern. Detta sållade bort många som bara ville sända radio. Även om du tillhörde en förening så var sällan dess huvudsyfte att sända musik, här fanns således ett bekymmer till för den törstande musikentusiasten. Detta kringgicks dock smart av de ambitiösa musikfreaksen då man antigen snabbt gick med i SVMGK (Spånga Vällingby Mini Golf Klubb) och liknande föreningar eller helt sonika grundade nya föreningar i all hast för att sedan kunna sända musik. Sen var det fritt fram att lira platter under en mer eller mindre uppenbar täckmantel. Uppfinningsrikedomen har alltid varit den fattige entusiastens räddning!

Knappa förhållanden

De flesta närradiostationer i riket sände med blygsamma 10 watts uteffekt i mono som trots allt nådde förvånansvärt långt.

De som spelade musik fick äntligen spela de vax man själv ville och inte vad monopolet Sveriges radio hade tänkt sig. Att till slut få göra detta var stort vilket märktes på plattvändarnas entusiasm.

Trots denna entusiasm var tiderna många gånger hårda för stationerna med höga STIM-avgifter, sändningsavgifter, lokalhyra och till och med motstånd från politiskt håll. Många slogs också ut, framför allt de som bara sände musik då STIM-avgifterna var en tung post i bokföringen. Närradio är idag den i praktiken enda fria radion i Sverige!

Fyra centrala musikstationer

SBC (startade 1979)

SBC (Saltsjöbaden Broadcasting Corporation, senare Stockholm Broadcasting Corporation) grundades 1979 av Lasse Lundeberg. Av alla DJ's var det kanske just Lasse "Ludde" Lundeberg som blev mest populär när han med sina nästan galet uppspelta stil bjöd på fullt drag på 88 MHz. SBC är i sammanhanget en av de viktigaste stationerna och som inspirerade andra stationer som följde i dess spår så som MRS.

Förutom Lasse Lundeberg fanns också DJ's som "Bagarn" (Torkel Odéen), som till en början och med stor skickligt tog hand om tekniken, men som när han fick sända själv, snart blev en av de mest uppskattade musikpratarna på SBC (se även "Övriga stationer" nedan).

Vissa av medarbetarna kom direkt från de piratstationer som kämpat både med att sända och mot det rådande monopolet under sent 70-tal.

Lyssna på gamla sändningar till vänster!

Disco 91/Disco 88 (startade 1979)

Grundad av "Jocke B" och "Mangan S" och sände dels på 88.0 MHz (Stockholmsändaren) under namnet Disco 88, dels på 91.1 MHz (Järvasändaren) under namnet Disco 91 (stundtals även Studio 91 som sände onsdagar 23:00-00:00 och på torsdagar kl 21:00-21:30). Spånga populärmusikförening (SPF) låg bakom sändningarna. Även Spånga Vällingby Minigolf Klubb (SVMGK) fanns med på ett hörn när man sände som Studio 91.

Stationen hade sin storhetsperiod fram till 80-talets mitt med välkände och idag legendariska DJ's som, vid sidan av grundarna själva utgjordes av bl.a. "Tommy T" och "Mr Madman".

Varje söndag kl. 14:30 presenterade man "Discolistan" med de trettio hetaste soul, funk och discolåtarna.

Man kunde också bli medlem i Disco 91 för 25 kr (1983) med rabatter i skivbutiker m.m. Det klassiska telefonnumret man ringde var 760 39 00 (senare 760 2000 för medlemmar), en nummer som nog etsat sig fast i de flesta lyssnares medvetande.

Vid 80-talets mitt grundades också Studio 102 som först verkade parallellt med Disco 91 men sedan blev ensam kvar. Denna station lades senare ner till förmån för den nya stationen Hit FM som startade 1988 och som sänder än idag på 94.5 MHz i Nynäshamn. Sändningarna finns också att tillgå via Live365 på nätet. Jocke B var en av de som följde med hela vägen till Hit FM.

Lyssna på gamla sändningar till vänster!

FMAK (startade 1979)

FMAK (Föreningen för Modern Alternativ Kultur) grundades 1979 med DJ's som Stuart Ward och Martin Loogna som framstående presentatörer. Man sände från en studio på Varvsgatan i Stockholm. Man sände på både 88 MHz (Stockholmsändaren) och 91,1 MHz (Järvasändaren).

FMAK var dock först en piratradiostation som kallade sig "Pirate Radio City" innan man övergick till lagliga sändningar under namnet "Radio FMAK", eller bara "FMAK", som blev den brukade benämningen. Man har med detta namn sänt som närradiostation på flera orter i landet.

Med sin intensiva stil och förmågan att bli ett med den enorma kraft och glädje som fanns och finns i musiken blev snart Mike Bike (Michael Rosén) en av de populäraste radiopratarna i närradion. Hans tokroliga upptåg tog aldrig slut. Jinglarna var skruvade och tävlingar som att hitta en bergstopp i Jämtland som krävde en nästintill specialkarta gjorde sändningarna extra roliga och överraskande. Förutom FMAK sände dessutom Mike Bike flitigt i Disco 88/Disco 91 med vilka han hade ett nära samarbete.

Våren 1984 tröttnade ägarna av FMAK, de erbjöd Mike Bike att ta över. Han tackade ja, och drev stationen vidare tillsammans med DJ Freaky Fritz (Fritte Grasser).

I början av 90-talet verkade FMAK under namnet Fjällradion i Åre. Fritte Grasser gick i samband med detta över till MRS.

Under åren 2000-2001 samarbetade de med SBS-stationen "Radio City" i Stockholm och bytte således namn till Radio City. Detta samarbete avbröts under vintern 2001-2002 då de återgick till namnet Cityradion.

Michael Rosén är fortfarande verksam inom stationen och är idag stationschef såväl som VD för "Cityradion Networks".

MRS (startade i oktober 1980)

MRS (Music Radio Service) vars initialer ursprungligen stod för "Mälardalens Radiosällskap" är den station av de fyra stora som med sitt ursprungliga namn ännu sänder radio idag. De har dessutom lyckats bevara mycket av den ursprungliga känslan med svart musik i fokus, något som Disco 91 och FMAK inte gjort i samma grad. Detta imponerande facit kan ingen slå av de många stationer som sände musiknärradio i början av 80-talet.

MRS grundades våren 1980 av Gagarin Miljkovich och två kamrater under studietiden på Blackebergs gymnasium. De spelade som DJ's på en ungdomsgård i Traneberg (i Alvik väster om Stockholm) och kallade sig helt sonika "Blackebergs gymnasium". Namnet ändrades dock snart till MRS innan sändningarna började på 91.1 MHz i oktober samma år. Gagarin är fortfarande är en viktig person, inte bara för MRS, utan för närradion i stort i Stockholm.

När många stationer slogs ut lyckades MRS klamra sig fast och idag håller man fortfarande fast vid sitt ursprungliga koncept av soul, funk, disco och R&B-musik men med närliggande stilar som rapp och reggae.

Övriga stationer

Det fanns naturligtvis fler stationer som sände soul, funk och disco och av dessa bör särskilt nämnas Radio SUS (studentradion för Stockholms universitet) och Funkdepartment.

SUS hade väl en något bredare musiksmak än de övriga men bjöd ändå på "Schyst groove". Som legendarisk DJ på SUS (även SBC, se ovan) fanns den tillika skickliga teknikern "Bagarn" (Torkel Odéen) som senare skrev och producerade hits som bl.a. "The smørgasbord" för Li berg (1984) och flera låtar till Paul Rein som vid mitten av 80-talet var ett inte oaktat namn inom svensk dansmusik. Idag arbetar Torkel bl.a. med sitt produktionsbolag Hannah productions.

Funkdepartment på 91.1 MHz som sände runt 80-talets mitt var inte sämre med Brother Memo och nästintill kultförklarade Miss Funkyflyy som grymma DJ:s. Miss Funkyflyy, eller Maria Granditsky som hon egentligen heter, var dessutom bara 18-19 år gammal när hon började sända men hade trots sin ålder en glöd och passion för funken som få! Som den i princip enda kvinnan i sammanhanget och den överlägset mest framgångsrika var Miss Funkyflyy unik på mer än ett sätt. Funkdepartment, precis som namnet antyder, spelade företrädelsevis tung funk men även soul, disco, R&B och rap.

Vidareläsning:
Svensk soul funk historia
www.mrs.se
www.hitfm.com
hem.bredband.net/funkyflyy
www.hannah.se

Källor:
Diverse bandinspelningar
Gagarin Miljkovich
Michael Rosén
Fritte Grasser
www.tekniskamuseet.se
www.cityradion.se
Radiohistoriska arkivet
hem.bredband.net/funkyflyy
www.mrs.se

 


A PBA Production | Copyright © 1999-2025 | All Rights Reserved | Updated 2006 03 18